Norra Europas största musikfestival – Roskildefestivalen

Roskildefestivalen som de flesta refererar till som enbart “Roskilde” är norra Europas största festival. Den har funnits sedan 1971, dock under annat namn de första åren.

Campingen

Festivalen är uppdelad i två delar där den ena delen är själva festivalområdet och den andra delen är campingen. Precis som på de flesta andra festivaler som varar i mer än en dag finns det en camping men på Roskilde skiljer sig campingkulturen en hel del då det anordnas speciella aktiviteter på campingen som många tycker är halva charmen med att åka till festivalen. Ett exempel på en sådan aktivitet är det kända “nakenloppet” där de so20130723_221528_951975m vill tävla springer nakna runt campingen och de som vinner (en man och en kvinna) får ett festivalpass till nästa år.

För att göra det så lätt som möjligt för långväga gäster erbjuder Roskildefestivalen olika typer av camping där det ingår olika saker. Exempelvis så kan man boka campingplats med tält och slipper då ta med sig ett eget tält. Detta underlättar mycket för de som reser med tåg eller flyg från exempelvis Tyskland eller hela vägen från Australien vilket fler och fler faktiskt gör.

Olyckan år 2000 och nya säkerhetsåtgärder

För många som inte har ett stort intresse av musikfestivaler associeras nog Roskildefestivalen till stor del till den olycka som skedde vid en Pearl Jam konsert år 2000. På grund av oväder hade det blivit lerigt och halt där den stora publiken stod. Av en okänd anledning började publiken trycka sig framåt mot scenen vilket ledde till att de som stod långt fram trycktes in i varandra, svimmade och föll. Detta ledde till att nio personer dog och 26 personer skadades svårt.

För att förhindra att detta skulle ske igen såg arrangörerna över säkerheten och gjorde förändringar i utformningen av scenen. Sedan förändringarna gjordes har inga liknande olyckor skett på festivalen.

Artister 2017

Till årets upplaga av festivalen är artister som exempelvis Foo Fighters, Arcade Fire och The Weeknd bokade och fler kommer att presenteras under våren.