Hultfredsfestivalen – en förändrad tradition

Den festival i Sverige som troligen genomgått flest och störst förändringar är Hultsfredsfestivalen. Festivalen startade år 1986 och pågick och växte fram till år 2010 då festivalen sattes i konkurs. Konkursen blev en stor nyhet i media och det diskuterades och analyserades mycket kring varför detta hade skett. En etablerad festival som Hultsfredsfestivalen var borde inte tappa så stort i biljettförsälj20120615_193042_494877ning men de flesta var överens om att det berodde på den stora tillströmning av nystartade festivaler som gjort marknaden mer konkurrenskraftig.

Kring årsskiftet 2010-2011 blev det klart att de tidigare ägarna sålt Hultsfredsfestivalen till FKP Scorpio som i skrivande stund är en av de största arrangörerna av konserter och festivaler i Sverige. Härnäst bestämde de nya ägarna att flytta Hultsfredsfestivalen till Stockholmsområdet. Detta verkställdes under 2013 men blev inte en årlig tradition utan har sedan dess enbart arrangerats ett år. Däremot skapade flytten av festivalen en motivation hos besökare som tidigare besökt Hultsfredsfestivalen i sin hemstad Hultsfred vilket ledde till att ytterligare en festival arrangerades. Denna kom att heta “This is Hultsfred”. This is Hultsfred-festivalen har hittills arrangerats år 2013-2016. Eldsjälarna bakom denna satsning menar att de tog vid där den traditionella Hultsfredsfestivalen försvann och räknar antalet år sedan 1986 och inte sedan 2013.

This is Hultsfred erbjuder sina besökare gratis tältcamping bara man har en biljett till festivalen. Detta är något relativt unikt då de flesta festivaler har extraavgift för camping. This is Hultsfreds gratis camping gäller både för tält och husvagn. El till husvagnen kostar en mindre summa. På campingen finns det laddning för mobiltelefoner, en mindre servering av frukost samt dusch och toaletter. Reglerna på campingen är desamma som på de flesta andra festivalers campingar: Alkohol får medtagas så länge den ej är i glasflaskor, grillning är inte tillåtet och ett partytält per grupp är tillåtet.