Festival – att tänka på

Att åka på en musikfestival är en speciell upplevelse. I ett antal dagar andas man musik och fest 24 timmar om dygnet. Alla festivalveteraner har egna tips och råd och beroende på hur man är som person kan olika tips vara till hjälp. I följande artikel kommer generella tips och information om praktiska saker såsom boende och liknande presenteras.

Boende på festival20130723_221232_377876

Det vanligaste sättet att bo på festival är på någon form av camping. Majoriteten brukar tälta men husvagn, husbil och ombyggda bussar är inte en sällsynt syn. Det första man måste kolla upp när man bokar biljett till vald musikfestival är att se om camping ingår eller måste köpas till. På exempelvis Sweden Rock Festival finns det olika campingar av olika karaktärer att välja mellan. Om man vill ta det mer lugnt väljer man en camping som enligt information på respektive hemsidor är lugnare, har man husbil måste man boka en camping där det finns plats för den och så vidare. På Roskildefestivalen i Danmark kan man köpa en campingplats där tält är inkluderat. Detta är relativt sällsynt och oftast krävs det att man tar med sig eget tält och sätter upp det själv.

Camping är inte allas grej och det brukar finnas vandrarhem, hotell eller stugbyar i anslutning, eller med bussförbindelser, till de största festivalerna. Dessa brukar vara mycket populära och bör bokas i god tid.

Tips för festivalboende

Oavsett om man är borta i två eller fem nätter är det för de flesta viktigt med bra faciliteter,det bästa är om det finns tillgång till fräscha vattentoaletter men man får vara beredd på att det ibland inte finns. Duschar brukar finnas för en liten summa pengar på alla musikfestivaler. Laddningsstationer för telefoner och annan elektronik finns också att tillgå, för en liten summa kan man lämna in sin telefon på laddning för att hämta den någon timme senare. Ibland finns det även eluttag på olika platser där man kan ladda under egen uppsikt.